Логопедът

 

Цветина Боруса се дипломира от софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Логопедия”. Следващите 10 години работи с деца с аутизъм в института „Pammakaristos”.

 

През годините имала ли сте много близнаци, с логопедични проблеми?  

Цветина  Боруса

  • Да, имала съм доста, като повечето са били заченати инвитро.

 Откривате ли разлика е поведението на близнаци заченати инвитро и близнаци, заченати по естествен път.

Цветина  Боруса

  • Не, не ми е правило впечатление.

 По-лесно ли се вписват в новата обстановка близнаците в сравнение с другите деца?

Цветина Боруса

  • Повечето близнаци, с които съм работила не са имали проблеми с вписването в нова група. Обяснявам го с факта ,че те отдавна са наясно какво е да присъства в живота ти друго дете на същата възраст като теб.

 По-различно ли се държат близнаците в групата от другите деца?

Цветина  Боруса

  • Разликата, която намирам е, че те се чувстват по-спокойни и уверени

 Според вас, когато едното дете боледува и отсъства, трябва ли другото да посещава детската градина?

Цветина  Боруса

  • На мнение съм, че не би трявбало да отсъства. Това е идеална възможност здравото другарче да развие самостоятелни социални контакти.

Какво е личното ви мнение: добре ли е близнаците да се взимат поотделно от двамата родители?

 Цветина  Боруса

  • В случаите, когато са налице неразрешени конфликти или ревност от страна на едното дете към едниния родител, тогава да. Подобни състояния са индикатор за нужда за повече внимание поотделно към децата. Като цяло, обаче, това не би трябвало да се случва, тъй като същесвтува риск да се появят детски нагласи за предпочитание от страна на възрастните към братчето/сестричката, които не са дейсвтителни.

По време на дългогодишната ви практика имало ли е случай/и някой от близнаците да се проявява повече от другия и да не дава възможност за изява на брат/сестра си?

Цветина  Боруса

  • Да, доста често се е случвало. В такива ситуации се свързвам с родителите и ги каня на разговор. След обсъждане на проблема в повечето случаи предлагаме да разделим децата в отделни класове.

Как съветвате родителите да общуват с близнаците?

  • Не мисля че родителите имат нужда от по специално общуване с децата- близнаци в сравнение с останалите. Спокойствие, грижа и обич са нещата които винаги трявба да са налице. Родителството е интуиция, майката винаги знае ако нещо не е наред. Тогава ние специалистите сме на разположение за да помогнем за преодоляването на саматаконкретна ситуация. Когато наблюдавам нормално развитие на децата не си позволявам да давам съвети. В случай че забележа нещо, което според мен е отклонение, тогава се обръщам към родителите.

Какво е личното Ви мнение за феноменалното поведение на близнаците в бебешка/детска възраст, определено с термините  идиоглосия (idioglossia) и криптофазия (сryptophasia: crypto – тайна, phasia – говор, реч).

Цветина  Боруса:

  • Не съм имала подобна практика, въпреки че тези поведения се наблюдават най-вече при близнаци

Какво е личното Ви мнение и за т.нар. „споделено разбиране”? (близнашки език, който се появява когато децата започват да имитират изказа на другарчето си, което на тази възраст е доста забавно. Вече запознати с поведението на брат/сестра си те са склонни да разберат какво казва другия, преди той/тя да са го казали. Това състояние показва умни и будни деца, които умеят да образуват кратки изречения и започват да имитират действията на околните и общуват все по-активно с тях).

Цветина Боруса:

  • Това наистина е уникална способност на близнаците. По принцип на децата. Моето мнение е, че две малки  деца поставени в подобна ситуация също биха започнали да „се разбират споделено”