Chef-готвачът

Жоро Иванов е сред  разпознаваемите личности в българската кулинария. Завършил е Френски Кулинарен Институт в Ню Йорк – САЩ. Седем години е работил като Шеф-готвач в ресторанта с две звезди Мишлен „La Truffe Noire”, Брюксел. Има 40 години  опит в кулинарията, 25 от които по света.   Работил е като Шеф-готвач в Посолството на Република България в Италия – Рим, към Българската мисия в Европейската Комисия в Брюксел, в Организацията на Обединените Нации, Ню Йорк, САЩ.  Притежава лиценз да приготвя ястия за държавните глави и официалните правителствени делегации, гостуващи на президента . Жоро Иванов се присъединява към екипа на Гранд Хотел София три години след откриването му, където  полага началото на нова гурме визия в основния ресторант на хотела, Shades of Red. В просеца на работа налага своя безупречен професионален стил в кулинарията – съчетание между класика и креативност, с елементи от автентичната българска кухня, но облечени в най-новите кулинарни тенденции и поднесени апетитно.  Консултант е на първото българско телевизионно кулинарно състезание Lord of the chefs. Готвил е за много популярни личности, сред които Мила Йовович, Джон Траволта, Стивън Сегал, Морган Фриймън, Бен Афлек и др. Стремежът  на Жоро е предаде  опита си  на своите съмишленици и това мотивира работата му в публична полза в Евро-Ток Интернационал и Евро-Ток България.  Евро-Ток Интернационал е водещо европейско сдружение на кулинари, единственото, което извършва официална консултантска дейност към Европейска Комисия и Европейски парламент при приемането на политики и закони в областта на храни, етикетиране, земеделско производство, напитки, вино и аквакултури. Състои се от над 4000 професионални готвачи и Шеф-готвачи от 18 страни-членки. Те са обединени  в защита на кулинарните традиции и наследство в Европа. Евро-Ток България, чиито председател е Жоро,  е неправителствена организация, обявена в обществена полза, в която на доброволен принцип членуват едни от най-добрите кулинари на България.   Тя е и организатовр на   двете най-големи кулинарни събития в страната – “Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца” и Кулинарен форум “Концепции”.

По време на моята работа за Евртоток  лично аз се впечатлих от оттдадеността, с която членовете на Евроток и нейния се опитват да подобрят здравословната култура на децата.  Те имат главна заслуга  в ограничаване на повечето вредни храни в училищните лавки, наредба , която за съжаление не се спазва от някои  училищни власти.

Ето интервюто, което Жоро даде специално за читателите на Близнаци.нет:

Може ли да разкажеш повече за  Европейския ден за здравословно готвене и хранене с деца?

Ж: Евро-Ток България инвестира в здравословното хранене при децата. Европейският ден за здравословно хранене е една от нашите инициативи. Вече 10 години организираме Детски кулинарни празници, като се стараем да предадем на децата любовта към храната. Нашата мисия е да обединим усилията на обществото, за да може децата ни да се хранят здравословно и балансирано и да правят правилния избор. Да възпитаваме детския вкус и да съхраним традициите. 

Какво означава за теб здравословно хранене, в частност здравословно хранене за деца?

Ж: Здравословното хранене е балансиран прием на храна, съдържаща полезни вещества,които  подмомагат правилното развитие на детския организъм. Основна част от него, особено при подрастващите и най-голямото предизвикателство е  задължителното ограничаване на т.нар. Junk food.

К:  Кои са най-честите пропуски, които се допускат при преминаването към здравословно хранене/здравословен режим на хранене?

ЖЛично за мен основния пропуск е несъобразяването с меннието на децата. В почти всички случаи родителит, подтиквани от добри намерения, разбира се, налат на децата си определен модел на хранене. Но когато детето не го е избрало само има голяма вероятност да се противопостави.  Друга грешки са Непостоянствотоа, липсата  на избор/разнообразие  и стремежа към уледняване на консумацията. – когато буквално от мъзел посегнем наново към опакованата храна. , злоупотреба с количеството, наличие на изкушаващи опаковани продукти,

Мода или осъзнат избор е здравословното хранене?

Ж: Осъзнат избор

Има ли разлика между здравословно и природосъобразно хранене?

Ж: Да, има. Бипродуктите, произведени и без пестициди  са здравословна  и природосъобразна храна, за разлика от оранжериинийте Другга разлика е  че при здравословното готвене акцента е към това с какво  се храни човек, докато природосъобразно е да приготвяме здравословна храна, но на газов, а не на електрически котлон. 

Как родителите да прилагат здравословното хранене с децата? Моля кажи ни няколко практически неща, с които всеки може да започне.

Ж: Чудесно би било ако още от най-ранна възраст децата пазаруват и готвят заедно с родителите си. Когато децата сами са избрали продуктите, те непременно ще участват в приготвянето им. Друго  , което би привлякло вниманието име от малки да са наясно как се произвежда храната. Нека децата сами да поливат цветята , като обръщат специално внимание на подправкит.Нека посадят боб или леща и наблюдават как растат. Хубава идея е всички от семейството да  засадят плодно дърво заедно… Когато детското любопитство се насочи към същината на храната , те сами ще открият важността й. А възрастните постоянно да похранват детското любопитство  –  зеленчуците и плодовете в чимията  да са с атрактивни за децата  визии   и то съобразно с възрастта им . Когато са малки, зеленчуците могат да бъдат предлагани с формана детски герой примерно, при учениците в начален етап – в интересна кутия за храна  избрана от дедето),на хапки и подходяща пръцица с която да я ги консумират, при тийнейджърите, консумиращи основно сандвичи, хлаба да бъде пълнозърнест, а   зеленчуците в тях може да са от „модерните” чери домати, „салата айсберг”. Любимата на всички деца пица може да е е рукола и чери домати примерно.   

 Какви са грешките в менюто на учениците. ?

Ж: Липсата на предварителна дискусия с децата относно тяхното меню – това за мен е главен пропуск, който допускат съответните власти. Няма как да се провокира интерес към нещо, с което си задължен да се храни без дори да са те попитали. Когато децата сами са избрали менюто си ( от предложен избор между много здравословни ястия) отношението име съвсем друго.

Имаш ли идея кака да се справят родителите с  чипсовете, снаксовете и другите нездравословни храни, които е невъзможно да бъдат избягвани винаги.

Ж: При  желание всеки родител може да приготви здравословен чипс вкъщи. Избраният зеленчук се реже на много тънки филийки, овкусява се със сол и масло и се пече във фурна на 60°С до готовност. За снаксовете за съжаление не се сещам за алтернатива. При всички случаи ибаче домашно приготвени крутони са за предпочитане пред опакованите снаксове, които се предлагат в магазините.

Кое според теб е по-добре – децата да бъдат записвани на училищен стол или родителите да приготвят храната за учениците си сами?

Ж:  Това преценява всеки според желанието и възможностите си.

Каква е здравословната храна за теб?

Ж: С доказан органичен произход, приготвена с щадяща технология – без пържене или прекомерно варене. Най-здравословния вариант е се приготви в тенджера под налягане, като се внимава за силата на котлона и времето за готвене. Степента на котлона да не е максимална, а времето за готвене в тендерата с малки изключения да не бъде повече от 30 минути. 

Коя е твоята здравословна рецепта за домашни условия?

Ж: Телешко варено в тенджера под налягaне. Необходимо е месото да се бланшира предварително във вряща вода, след което да се постави заедно с останалите продукти в тенджерата под налягане беz картофите и да се вари не повече от десет минути след като капака изсвисти.

 За приема на течности какъв е твоят съвет?

Ж:  Вода,по възможност изворна, следвана от филтрирана и минерална,  айрян и фрешове.

 Трябва ли да се ограничава хлябът?

Ж: Когато детето изразходва цялата си енергия, хлябът не вреди.  

Какво препоръчвате на родителите, чиито деца са с наднормено тегло?

Ж:  Да вземат незабавни мерки в три стъпки:

  1. Задължително да се консултират със специалист
  2. Да разговарят с децата и заедно да създадат здравословното им меню
  3. Да насочат вниманието на детето към активен спорт и да го подкрепят и насърчават в практикуването му.

Спазваш ли някаква определена диета или режим?

Ж: Да, спазвам принципите на разделното хранене.  Когато консумирам месо със зеленчиц
и, първо е  месото, после салатата. Не приемам течности по време на хранене. И винаги се вслушвам в желанията на организма си – винаги, когато в съзнанието ми изникне определен вкус се го приготвям.

Каква е твоята мечта за децата на България?

Ж: Да растат здрави и  щастливи.