Кърмене

Природата е създала перфектен механизъм за осигуряване необходимите вещества за развитие на бебетата и от нас се иска единствено да го задействаме. Това е Майчината кърма. Тя е  предназначена точно за Вашите бебета  и не e заменима.  Не се тревожете че няма да имате достатъчно кърма за бебетата.  Майчината кърма  е хормонално гарантирана от 16г.с.  Заради двата  зародиша , плацентата в сравнение с едноплодна бременност е по-голяма. Освен това по-голямото количество, изхвърлено при раждането, гарантира по-бързо задействие на хормоните отговорни за “слизането” на кърмата” , което води до количеството кърма необходима за  двете бебета.  Изключителното кърмене на две бебета  е  абсолютно възможно, тъй като по-честото сучене увеличава лактацията и тялото на кърмещата произвежда достатъчно кърма за двете бебета.

Бебетата могат да бъдет кърмени заедно или поотделно, в зависимост от предпочитанията на майката.

Ето някои от честосрещаните пози  за кърмене при близнаци:

 

Можете да кърмите бебетата заедно или поотделно. Докато са още новородени удачен вариант е да използвате възглавница за кърмене или две отделни, където да ги сложите. Настанявате се удобно поставяте възглавницата пред себе си, слагате двете бебета да лежат върху възглавницата , като телцата им са успоредни на вашите бедра. Ръцете ви обхващат главичките им, като крачетата им за зад лактите. Когато пораснат или искате да ги кърмите по отделно удачна поза е легналата. Така и вие и бебетата си почивате, докато се кърмите.

От голямо значение е подготовката за кърмене. Преди всяко кърмене намажете  гърдите  с крем на базата на ланолин, който не се отмива. Добре е гърдата да започне да се третира с крема 1 месец преди термина. При самото кърмене поставете едно от  бебетата на гърдата така, че да захапе алвеолата около зърното дори и малко кожа. Ако има болка означава, че не е поставено правилно. С кутре го избутайте  от гърдата и пробвайте  отново. В случай че сте решили да кърмите двете деца заедно,  поставете другото бебе на другата гърда.  Кърмете  20 мин. Ако за този период не са  нахранени, на  следващото хранене ще поемат нужните им количества. До 3 месец бебетата  сучат на почивки, тъй като процеса все още им е изморителен. Това позволява и на резервоарите да се напълнят отново.

 Състав на кърмата:
Кърмата е уникалната  храна за бебетата. Предназначена е точно за тях и не е заменима.   Кърмата съдържа жизнени бели кръвни телца, храносмилателни ензими, субстанции, засилващи имунитета, които адаптираните млека не съдържат.
Основните съставки на кърмата са коластра, вода, протеини, мазнини, въглехидрати , витамини, минерали, хормони и ензими.

 • Коластрата се появява непосредствено след раждането. Тя е жълтеникава и е богата на витамини, минерали и хранителни вещества. При недоносените бебета, както и  при преждевременно раждане състава й е различен. Богата е  на имуноглобулин А, който покрива стените на незрелите бебешки черва и възпрептства бактериите да преминават през тях. Секреторният имуноглобулин А също така предотвратява хранителните алергии, като не позволява на молекулите на храните да проникнат в кръвообращението и да предизвикат алергична реакция. Коластрата е особено богата на имуноглобулин А и новороденото я получава точно тогава, когато за първи път е изложено на влиянията на околния свят и се нуждае от защита от бактериите и чуждите за него субстанции, които тялото му приема. Коластрата съдържа повече бели кръвни телца и субстанции, борещи се с инфекциите, отколкото т.нар. зряла кърма, която се появява след нея. Тя в  най-важната първа имунизация на вашето бебе!
 • Водата е  с най-голямо количество в кърмата , като всички съставки са разтворени в нея. В началото на всяко кърмене кърмата е по-рядка и утолява жаждата на бебето, а към края на храненето става по-гъста и засища глада. Затова рядко кърмените бебета изпитват необходимост от допълнително количество вода давано с биберон.
 • Протеините   в кърмата са отговорни за  развитието на мозъка, както и на социалните умения.  Съотношението на белтъците казеин и лакталбумин в кравето мляко е 3:1, докато в кърмата то е 0,7:1. Тоест, кравето мляко (и съответно – адаптираните млека) съдържа много повече казеин от кърмата. В стомахчето на бебето този белтък се пресича и образува трудно смилаеми бучки, което е причина за хранене на по-големи интервали при изкуствено хранените деца. Протеините в кравето мляко и кърмата  са изградени от различни аминокиселини. В кърмата в големи количества се съдържа една определена аминокиселина – таурин. Тауринът играе важна роля в развитието на мозъка и очите. Организмът не може да превръща другите аминокиселини в таурин, затова наличието му в кърмата е особено важно – толкова важно, че някои производители на адаптирани млека започнаха да го добавят в млеката.
 • Мазнините в майчината кърма са  най-важният енергиен доставчик. Те подпомагат изграждането на нервните клетки. Видът мазнини в кърмата е особено важен за развитието на мозъка. Докато бебетата растат, невроните се покриват с вещество, наречено миелин, което им помага да предават съобщения до други неврони чрез мозъка и тялото. За развитието на висококачествен миелин, тялото се нуждае от определен вид мастни киселини,които се съдържат в кърмата. Кърмата съдържа предимно ненаситени мастни киселини.  Кърмата съдържа ензима липаза, който разгражда мазнините на по-малки части, за да могат полезните вещества, съдържащи се в тях, да бъдат по-добре абсорбирани в кръвоносната система . Мазнините са ценен източник на енергия за бебетата, затова наличието на липаза прави мазнините в кърмата по-усвоими. Съдържанието на мазнини в кърмата се променя непрекъснато. Обикновено кърмата в началото на храненето е бедна на мазнини, като към края съдържанието им се повишава. Бебетата сучат жадно началното мляко, бедно на мазнини, което утолява жаждата им, после забавят темпото за богатия на мазнини десерт. Бебета, които сучат скоро след предишното хранене, получават кърма, по-наситена с мазнини; затова бебетата в период на растеж, които сучат по-често, получават повече калории. По-големите интервали между храненията намаляват съдържанието на мазнини в кърмата, затова храненето на интервали от 3 1/2 – 4 часа при кърмене не е правилно!
 • Въглехидратите в кърмата са главно под формата на млечна захар– лактоза, която за разлика от обикновената съдържа галактоза, вместо фруктоза (плодова захар). Галактозатаучаства в изграждането на мозъчните структури през кърмаческия период, когато мозъка увеличава теглото си три пъти! Млечната захар  действа като очистително на червата. По тази причина кърмените бебета се изхождат по-често по голяма нужда. Кърмата съдържа и незаменимият бифидус въглехидрат, който се бори с болестотворните щамове – колибактерии, стрептококи и др. Адаптираните млека за бебета до 6-месечна възраст не съдържат бифидус въглехидрат. Затова особено важно е кърменето да продължи най-малко 6 месеца.
 • Витамините и минералите, които осигурява кърмата са в оптимално количество. Изключение правят витамин  D и К. Витамин  D се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи, а витамин К се образува в дебелото черво на бебето от физиологично полезните бактерии. Здравото новородено има достатъчно запаси от желязо за първите 6 до 9 месеца от живота си. През този период желязото, което то получава от кърмата, му е напълно достатъчно. След този период е нeобходимо да започне захранването, за да може бебето да си набавя необходимото му желязо от храната. Витамините С и Е подпомагат усвояването на желязото от храните.Кърмата съдържа 2 до 10 пъти повече от витамините А, С и Е . По време на бременността организмът на майката съхранява витамин А и Е в достатъчни количества, за да покрие нуждите на бебето от тях. Допълнително е небоходимо само даването на витамин Д. Кърмачки, които не консумират месо, яйца и млечни продукти и не взимат редовно таблетки витамин В12, застрашават здравето на бебето си – това може да доведе до смущения в обмяната на белтъчините.
 • Хормоните и ензимите , които се съдържат в кърмата ,  подпомагат  храносмилането развитието на тъканите на храносмилателния тракт и на други части от организма.  влияят на метаболизма, растежа и физиологията на бебето.

 Кои са предимствата на кърмените бебета:

 •  кърменето намалява риска от алергии
 • кърменето повишава ефективността на ваксините
 • сукането подпомага правилното развитие на съзъбието и челюстта
 • кърмените деца по-рядко сенуждаят от зъболекарско лечение
 • деца, които са били кърмени, имат по-висок коефициент на интелигентност
 • децата, които са били изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си, многопо-рядко страдат от болести на дихателната и храносмилателната система.
 • променящият се вкус на кърмата (в зависимост от храната на майката) подготвя детето за разнообразието от вкусове, с които ще се запознаеслед захранването
 • кърменето удовлетворява емоционалните нужди на бебето
 • кърменето намалява вероятността от болести на бъбреците
 • кърменето защитава детето от диарийни инфекции
 • кърмата е по-лесно смилаема
 • кърмените деца имат понижен риск за заболяване от кардиопулмонален дистрес и улцеративен колит
 • кърмените бебета са по-здрави
 • кърмата е идеалната храна за болни бебета
 • кърмените бебета много рядко получават кожни екземи
 • прясната кърма никога не е бактериално замърсена
 • кърмата не съдържа продукти на генното инженерство и синтетични растежни хормони
 • кърмата е добро средство за борба срещу очните инфекции
 • кърмата естествено подтиска болката на бебето
 • майчиното мляко е добър естествен антибиотик за рани
 • кърмата за недоносените деца има различен състав от тази придоносените. Кърмата се променя с времето, за да задоволи нуждите на растящото бебе. Адаптираното мляко, от друга страна, е статична субстанция – съставът му е постоянен, ако се приготвя по един и същ начин
 • кърменето защитава бебето от дефекти на зрението. Активността на зрението е по-висока при кърмените бебета
 • кърмените деца имат по-кратко пре- и постоперативногладуване при хирургически интервенции
 • майчиното мляко е винаги с нужното съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини.
 • майчиното мляко е по-вкусно от изкуствената храна
 • при кърмените деца смъртността до третата година е по-ниска
 • кърмените бебета се нуждаят от по-малко лекарски визити
 • кърмата подпомага отделянето на мекониума (първите изпражнениея след раждането)
 • кърмените деца имат великолепна кожа
 • кърменето намалява риска от инфекции на пикочните пътища при бебето
 • сукането подобрява координацията “ръка-око”
 • на една година, кърмените бебета са по-слаби от хранените с адаптирано мляко, и вероятността на развият наднормено тегло по-късно, еминимална.

Какви са предимства на кърмещата майка:

 •  изкуственото хранене повишава риска от развитие на рак на гърдата в по-късна възраст
 • кърменето намалява вероятността от рак на гърдата до 25%. Колкото по-дълго кърми една жена, толкова по-малък е рискът от рак на гърдата.
 • кърменето намалява риска от рак на матката и яйчниците. През периода на кърмене нивата на естроген са много ниски. Колкото по-малко естроген има в организма, толкова по-малка е стимулацията на матката и яйчниците. През това време те “почиват”. Почти не се развиват яйцеклетки, което води до намален риск от рак
 • по време на кърмене се отделя хормон, който подпомага свиването на матката
 • сукането подпомага отслабването на майката след раждане. Проучванията показват, че един месец след раждането кърмещите жени са отслабнали повече и имат по-малко мастна тъкан от некърмещите. Кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото и фигурата си от преди раждането (при изключително кърмене, при поискване, денонощно!)
 • кърменето понижава инсулиновите нужди на кърмещите жени, което е особено важно за жени със захарен диабет
 • кърменето понижава шанса от развитие на остеопороза през климактериума. Проучванията показват, че най-застрашени от остеопороза са нераждали жени, рискът намалява при раждали, но некърмили, и е най-нисък при раждали и кърмили жени. Вероятността, раждала, но некърмила жена да получи остеопороза, е 4 пъти по-висока, отколкото при жена, която е кърмила
 • кърменето предпазва майката от желязодефицитна анемия
 • кърменето води до по-малко болнични за родителите
 • кърменето е естествен контрацептив. При жените, чиито деца са изключително кърмени през първите шест месеца, кърмещи при поискване през деня и през нощта, които все още нямат месечен цикъл, предпазващият ефект на кърменето от забременяване е 98%!
 • кърменето е по-лесно от изкуственото хранене. Не е необходимо постоянно миене и стерилизиране на бутилки и биберони, приготвяне на мляко, съхранение в хладилник, затопляне, и после пак всичко отначало
 • кърменето е безплатно, а адаптираното мляко струва скъпо
 • кърменето действа като естествен транквилизатор за майката
 • кърмещите майки изразходват по-малко време и пари за лекарски прегледи
 • при кърменето няма нужда от носене на бутилки
 • кърменето осигурява повече сън за майката и бащата
 • при кърменето са необходими по-малко покупки на посуда и пособия за хранене
 • кърменето улеснява прането на бебешкото бельо – кърмата не оставя петна, за разлика от адаптираното мляко
 • кърмещите майки изразходват по-малко пари за хигиена на менструалния цикъл
 • кърменето подсилва самочувствието на майката. При некърмещите жени често се наблюдава чувство на вина заради това, че не кърмят децата си
 • смяната на пелени при кърмените бебета е по-приятна – техните памперси нямат неприятната миризма на тези при некърмените бебета
 • все пак, за това са създадени гърдите.

Хранене на кърмачката

Народа казва : Не е грешно да откажеш на бременна жена, на кърмеща е грях.Основното правило когато кърмите е да  е консумирате всичко, което пожелаете.Процеса на кърмене изгаря много калории, помага свиването матката, корема се прибира по-бързо и тялото възстановява естествено линията си.Хранителната диета  по време на кърмене почти не се отразява на  състава на кърмата.Спазването на диета за отслабване не се препоръчва, тъй като натрупаните  енергийни запаси се изчерпват и се  развива  анемия, докато организмът произвежда качествена кърма в името на бебето, за сметка на вашето тяло. Затова заради бъдещето си  здраве кърмещите жени трябва да се хранят качествено и обилно.Неоходимо и и кърмещите майки да  приемат поне  2л. повече  вода от обичайното количество за ден, за да се избегне  обезводняване.Не съществуват определени диетични правила по време на кърмене. Трябва да се избягва прекомерната употреба на мазнини и  тестените изделия. Почти всички храни са позволени в това число и  шоколад, и бобови храни,и зеле,и газирани напитки. Храните, които се смятат за газообразуващи, също са добри за консумация – дори да се образуват газове, те се образуват  в стомаха и не преминават в кърмата. Не се  лишавайте от ежедневното си кафе, ако имате такъв навик. Малък процент бебета проявяват чувствителност към храната на майките.Вкусовете на консумираната от вас храна преминават отчасти през плацентата и придават различен вкус на околоплодните води, така че бебетата опознават диетата  на майката още в утробата. По същия начин вкусовете на храните преминават донякъде и в кърмата. По този начин когато стане време за захранване бебетата вече са запознати с  вкусовете на майката.Включете в менюто си богатите  на желязо храни, а именно. червени  меса /телешко, говеждо, свинско, агнешко,овче, козе месо/ птичето месо и риба, пълнозърнест хляб и други зърнени продукти, зелени листни зеленчуци (коприва, спанак, лапад, салати), бобови храни (боб, леща,соя), яйца и сухи плодове. За да имате сили приемайте пресни  плодове и плодови сокове минимум четири пъти дневно.

Здравословен и питателен хранителен режим през време на кърменето ще ви накара да се чувствате добре, докато тялото ви така или иначе ще изхрани бебетата.

Сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC именно на близнаци е Мария  Масларова:

член на Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”тел: 0897446226