Бременност

  • 4-8 седмица от бременността с близнаци  

4 седмици след зачеването, близнаците  се забелязват  на видеозона като  два малки гестационни сака. Развитието им през това време  се случва  изключително бързо: до  6 г.с.  започва развитието на  мозъка, пикочният мехур, черният дроб, бъбреците, гръбначнич стълб, крайниците, репродуктивните органи и сърцето. В 4 г.с  от бременността се оформят невралните тръби на бебетата. От тях по-късно   изникват мозъка, гръбнака, гръбначния мозък и нервите.  Около 5-та седмица от бременността, близнаците, които вече са ембриони, са с дължина около 0,25 см . Като бебета се разпознават в 6 г.с. дължината им тогава е  между  2 и 3 мм.  През седмата и осма седмица всяко от бебетата удвоява дъжината си.  На видеозона може да се отчете и сърдечна дейност.

  • 8-12 седмица от бременността с близнаци

През този етап  на  близнаци  изключително бързо  се развиват  бъбреците, червата и крайниците. В 8 г.с  всяко бебе е с дължина около 4 см  и тегло около 1 грам.  В 12 г.с. те вече са два пъти да по-големи на дължина – около 9 см   и   всяко тежи около 20 грама!. В 8-та гестационна седмица се оформят зъбите и небцето и продължават да се развива слуховия апарат. Кожата на бебенцата е тънка като лист хартия и през нея прозират ясно вените. Всички органи, мускули и нерви започват да функционират. Ръчичките могат да се свиват в китката, а крачетата загубват ципестия си вид. Над очите се появяват клепачите.Към 12-а гестационна личицата им придобиват човешки черти. Очите, които в началото са разположени отстрани на черепа, сега са се сближили. Ушите са почти на обичайното си място от двете страни на главата. Черните дробове произвеждат жлъчка, а бъбреците урина, която от пикочните мехури се отделя в амниотичната течност. Всъщност, отделената от бебетата урина е основна съставна част на амниотичната течност през втората половина от бременността. Амниотичната течност е от изключително важно значение за развитието на вътрешните органи и крайниците на близначетата ви. Бебетата  се въртят,   въпреки че майката още не усеща движенията им.

  • 12-16 седмица от бременността с близнаци

В 12 г.с  ембриона вече се нарича фетус . Всяко бебе тежи  около 20гр.    В началото на 13 г.с.  бебетата са вече оформени. Могат да се наблюдават рефлекторни  движения.През ш16 г.с от бремеността всеки близнак  тежи около 120гр.  Дължината му  е около 11см. По това време започват  да преглъщат, а бъбреците им да функционират –в околоплодната течност  се изхвърля  урина.

  • 16-20 седмица от бременността с близнаци

Половината от бремеността вече е минала . До края на 20 г.с     дължината на всяко едно достига 20 см.  Майката  започва да чувства движенията им. На ултразвука се виждат два ясно оформени плода с доста добре координирани движения. По-голямата част от развитието им е осъществено, но системите им са  незряли и се нуждаят от растеж.  По това време започват да развиват сукателния си рефлекс -aко  майката потупа нежно по корема си и бебетата го усетят,  те започват да търсят инстинктивно и да сучат първото нещо което им е пред устите – ръка, крак или пъпната връв. По този начин „тренират” за здравото захапване на гърддата при бъдещото кърмене.  Телата им  започват да растат по-бързо от главичките им. Тънката им като пергамент кожа се покрива с гъсти космички, наречени „лануго“. През това време се появяват се веждите и първата коса по главичките, която след раждането все още може да промени цвета и вида си. Крачетата стават постепенно по-дълги от ръчичките, ноктите се оформят напълно и ставите и сгъвките вече се движат. Скелетчетата им  са от мек хрущял, който ще се втвърдява постепенно. Около гръбначния мозък започва да се образува защитен слой от субстанция, наречена „миелин“. Гръдните кошове на близначетата вече се движат нагоре и надолу, имитирайки дишане. Засега те не поемат въздух, а само амниотична течност. Бебенцата започват и да хълцат – хълцането е изключително важен рефлекс, който им помага да развиват диафрагмата, мускулът, който ще им е необходим за дишането след раждането.

  • 20-24  оседмица от бременността с близнаци

В 20 г.с   всяко от  бебетата тежи  почти половин килограм . До края на 24 г.с теглото им е почти 750гр. Дължината им достига 30см. Бебетата продължават да растат и започват да произвеждат подкожна мазнина. Появява се косичка , която се забелязва при раждането. Бебетата започват да се покриват с мазно вещество наречено верникс. Неговата функция  е защита за кожата по време на дългия престой в амниотичната течност и предпазва от инфекции и след раждането. Нервните клетки, които отговорят за развитието на всяко умение – вкус, обоняние, слух, зрение и осезание, сега започват да оформят специализираните си зони в мозъка. Намалява проиводството на нови нервни клетки, но за сметка на това тези, създадени до момента, стават по-големи и образуват по-сложни връзки. Обонянието на  всяко новородено  е най-развитото сред всичките сетива, за да му позволи да разпознае веднага майка си след раждането. Близначетата ви започват да поглъщат все по-големи количества околоплодна течност, за да развиват храносмилателната си система. В утробата те вече са в постоянен контакт и започват да „воюват” за повече място.  Постоянно се обръщат, а в будно състояние се протягат . За щастие мембраната, която ги разделя е невероятно еластична и е в състояние да поеме всичките им блъскания, ритници и протягания.Бебетата  вече чуват разговорите . Когато майката им говори, чете или пее, звуковите вълни достигат до тях през гръбнака и така те се запознават с гласа й, за да го разпознаят след раждането.

  • 24-28 седмица от бременността с близнаци

Около 24 г.с, бебетата вече са жизнеспособни. При преждевременно раждане  шанса за оцеляване с медицинска намеса е 90%.  През тези четири седмици, бебетата удвояват  теглото си и до 28 г.с    всяко бебе ще около 1.3 килограма и е с дължина около 30см. Мазнините се натрупват бързо под кожата и бебетата започват да а кожата им започва да пигментира . Косата продължава да расте,  чертите на лицето са все   по-различими.  През този месец бебета започват да си отварят клепачите. При наблюдение на  ултразвук, можете да  се види  как си  отварят и затварят  очите . Всяко бебе е вече много индивидуално и има свои собствени цикъла на сън и будност. Започват и да реагират на звук. През този месец мозъците на бебетата се развиват с особено бързи темпове. Повявяват се характерните гънки по повърхността им и се увеличава мозъчната тъкан.  При момченцата тестисите слизат от мястото близо до бъбреците, където са се намирали, през слабините, до скротума. При момиченцата клиторът се вижда ясно, защото все още не е покрит от срамните устни, които са все още прекалено малки. Те ще порастнат достатъчно през последните седмици на бременността.Скелетчетата на бебетата стават все по-твърди. Скоро те ще забавят растежа си на дължина, но ще продължат да наддават на тегло до раждането. Около всяко от близначетата сега има около 1 л околоплодна течност, но количеството й ще намалява с нарастването на бебенцата и ограничаващото се място в утробата.

  • 28-32 седмица от бременността с близнаци

Към края на 32-та г.с , всяко бебе   тежи около 1.8кг. Всъщност, мерките на близнаците  по това време на бременноста са идентични с с плода при обикновената бременност.  Майката е наясно с движеията им и усеща хълцането им. Бебетата продължават да натрупват доста мазнини , които ще са им необходими след ражаднето им,  за регулиране на температурата. През този месец, главата става все  по-пропорционална на тялото, като краката, ръцете  и телцата на близначетата   продължават да се загръглят и оформят. Органите на бебетата продължават да съзряват и през пикочните им мехурчета преминават значителни количества вода, като тренировка за уринирането след раждането.  Изследвания с мозъчен скенер са показали, че около 8-я месец в утробата близнаците  имат периоди на сън,  в които сънуват.

  • 32-36 от бременността с близнаци

   Това е месеца, в който бременноста с близнаци най-много се отличава от едноплодната . Бебетата не могат да се движат колкото искат, просто защото липсва място . Те продължават да разчитат на майката за доставяне да необходимите вещества , които да превърнат във последния слой мазнина. През 36 г.с всяко бебе тежи около 2.2кг. Белите им дробове започват да произвеждат т.нар сърфактант, който ще им помогне да поемат първата си глътка въздух. Плацентата/тите/ все още функционират добре и снабдяват бебетата с необходимите им вещества.
След 36-та седмица от бременността едното от бебетата постепенно слиза в таза, заобиколено и защитено от тазовите кости. Това разположение освобождава още малко от все по-оскъдното място за растежа на крачетата и седалището.

Косъмчетата, наречени „лануго“, които са покривали телата им от 26-та седмица на бременността, вече са почти изчезнали и с тях и по-голяма част от мазната субстнация „верникс казеоза“ върху кожата. Близначетата са ги погълнали заедно с други секрети чрез околоплодната течност и са ги натрупали в червата си. Те ще представляват първите,  почти черни изпражнения на бебетата след раждането, наречени „мекониум“. Околоплодната течност, която доскоро е била прозрачна, сега е жълтеникава и мътна от отделящия се в нея верникс. Белят се и горните слоеве на кожата, тъй като под тях се образува нова кожа.

Всички органи на близначетата са вече напълно развити и на мястото си, само белите им дробове ще достигат пълна зрялост до 37-та гестационна седмица (дори когато бебенцата се родят може да са им нужни няколко часа, за да почнат да дишат нормално).

  • 36-40 седмица на бременноста с близнаци

Това е периода когато повечето бременни жени с близнаци раждат. Родените преди този период  не са доносени и  изискват специални грижи .  Повечето близнаци е тежат между 2.2-3кг.  В случай че теглото им е  много по-малко от това, наблюдаващият лекар най-вероятно ще остави майката в   болницата до достигане на доносено тегло.
източник: Week by week Twins calendar